Zkušenost s Angry Beards, českou značkou vousáčské kosmetiky

Oficiální logo

Česká značka vousové kosmetiky Angry Beards je už na trhu pár let a protože se zatím nikdo neměl k tomu, aby napsal své zkušenosti s ní, jako vousáč a člověk, který se o své vousy stará, zkusím přispět jako první.
Hned v úvodu musím vyjádřit svůj nesouhlas s pojmenováváním českých firem/značek/výrobců/obchodů anglickými jmény, proto prosím ty, které nezajímá lamentování nijak nesouvisející s titulkem článku, aby skočili o pár odstavců níže a přečetli si o tom, co je zajímá.
Vidíme to všude, podnikatelé své podniky pojmenovávají všemožně „světově“, aby jim dodali na exkluzivitě a zajímavosti, ale běžný (v tomto případě český) člověk se už v záplavě všech těch „gentle“ věcí ztrácí. Sám jsem Čech jen napůl, a pokud to bereme přísně, tak ani to, protože v české straně rodiny máme Rakušany a Němce (jako většina Čechů), ale přesto se Čechem cítím být a v zahraničí rozhodně neříkám „Jsem Čech vlastně jenom napůl, takže to asi ani nestojí za řeč a bavme se o lakrosu.“, nebo něco podobného, protože jsem na to prostě a jednoduše hrdý. S tím se pojí i to, že jsem hrdý na náš jazyk a absolutně nepodporuji rádoby zajímavé komolení nebo nadužívání cizích slov v běžném hovoru nebo psaném projevu. Jsme Češi. Mluvme česky.
Z toho důvodu ani nemůžu říct, že bych kdovíjak jásal nad jménem značky, o které je dnešní článek, zvlášť když si sama evidentně zakládá na tom, že je česká. I když nepopírám, že slovní hříčka je zajímavá a vtipně koresponduje s „chlapáckou“ prezentací firmy, která je mi díky své neotesané nadsazenosti sympatická a často se při čtení textů na oficiálním webu dost pobavím.
Nicméně dost o názvu, překročme k hodnocení. Nádobky, ve kterých jsou produkty dodávány, jsou šikovně vyráběny z fialového skla, které brání postupu UV paprsků z denního světla do výrobku, čímž by mohly nežádoucím způsobem ovlivnit jeho vlastnosti. To je hodně velké plus a upřímně mě těší, že se výrobce zabýval i s takovou „drobností“. Samotný design nádobek není nijak urážející, k prezentaci firmy skvěle sedí, i když nezastírám, že upřednostňuji trochu konzervativnější a tradičnější pojetí (když to postavíte vedle kolínské od Truefitt&Hill nebo Taylora, tak to působí podobně, jako kdybyste Ivana Hrozného posadili do pestrobarevného skákacího hradu ve tvaru žirafy).
Minimálně v původní řadě bylo hrozně mrňavé písmo, ale tuším, že to vysvětlovali někde na webu a s novým designem by to snad mělo být lepší. I přes to se člověk zasměje, když čte vtipný popis použití apod., tam je znát, že to pány opravdu baví. :-)


Šampon
Začnu tím nejlepším. Vyzkoušel jsem tři šampony na vousy (Bearbrand, Depot a Capt. Fawcett) a jedno speciální tuhé vousové mýdlo, které nebylo ani speciální a ani vousové a jmenovat ho nebudu, protože si nezaslouží zbytečnou reklamu, takže nějaké srovnání mám a musím říct, že ten od Angry Beards nejen že předčil všechny výše zmiňované (a o dost věhlasnější) výrobce, ale spíš vlastně přestřelil asi tak o tisíc procent, protože něco tak skvělého jsem dosud nepoužil a to už mám vousy taky nějakých pár let. Do rozsáhlejších popisů se pouštět nebudu, ale kdo máte vousy, vyzkoušejte a uvidíte. A kdo nemáte, nechte si je narůst a pak vyzkoušejte a uvidíte. Stojí to za to.

Vosk
Popravdě řečeno, význam tohoto produktu mi dosud není úplně jasný. Dle všeho je vyrobený z velmi kvalitních surovin, ale je to skoro totéž jako tužší ze dvou balzámů nabízených firmou, který popíšu níže. Takže majitelé velkého kníru ho pravděpodobně nějak využijí, ale jinak mě jeho význam a funkce spíš mate. Každopádně moc hezky voní, stejně jako zbylé produkty.

Olej
Olej je dodáván v lahvičce značného objemu, což je i vzhledem k velmi příznivé ceně navýsost příjemné. Zatím jsem vyzkoušel jen Jacka Saloona a nemůžu proti němu říct jediný křivý vous. Není těžký, neslepuje vousy, nevtíravě voní a vousy po něm skutečně vypadají velice dobře a hlavně zdravěji. Doporučuji používat navečer po sprše nebo kdykoli během dne, ráno se mi nejvíc osvědčilo použít balzám, po kterém vousy po spánku trochu vystřízliví a vypadají víc k světu. Jinak nemám co víc dodat, ten olej je prostě nádhera.

Balzámy
Balzámy nabízejí Angry Beards dva, jeden měkčí spíše krémové konzistence (Carl Smooth) a druhý tvrdý a tuhý (Steve the CEO). První jmenovaný je, dle mého, vlastně především ztužený olej na vousy, protože má skoro stejné vlastnosti, jen je o něco těžší a ve vousech vydrží delší dobu, zároveň i vousy „potáhne“ jakousi texturou, díky které jsou poddajnější, a lépe se s nimi ráno domlouvá. Steve the CEO zmíněný výše v souvislosti se zdánlivým překrýváním funkce s voskem je oproti tomu velmi tuhý a tvrdý, hodí se asi zejména pro delší vousy, kterým je do upraveného vzhledu nutno dopomoci i něčím silnějším, nicméně hydratační a „zkrášlující“ funkci plní stejně bezchybně pro všechny délky vousů. Zde jsem jen nucen vytknout jednu nepříjemnou vlastnost tužšího z balzámů, kterou je, že se při nedostatečném rozehřátí mezi dlaněmi (vyzrávám na to krouživým pohybem dlaní, absolutně nedoporučuji nanášet balzám do vousů bez předchozího zpracování v rukách) stává „moučným“ – ve smyslu jemné zrnitosti -, což je při následné aplikaci do vousů, a především pokožky pod nimi, velmi nepříjemné. Napadlo mě, že je to možná špatným skladováním (snad změny teplot? netuším), nicméně tento nehezký defekt balzám má a je nutné dát si na jeho rozehřátí záležet.

Závěrem snad jen dodám, že je skvělé mít v Česku výrobce kvalitní (vousové) kosmetiky, který svou práci odvádí poctivě a může na své produkty být právem hrdý. S potěšením výrobky Angry Beards používám už skoro dva roky a nadále používat budu, tak zvažte totéž, protože nemůžete tratit. :-) Za tu cenu speciálně.

Jan Reisenberg-Novosad

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu